Közös légtér – közös felelősség

Hagyományteremtő jelleggel, első alkalommal rendeztek polgári-katonai légiforgalom-szervező szakmai napokat április 10-11-én az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban (MH RKKK).

A rendezvény megnyitóján Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke elmondta: az utóbbi években hazánk légterében megnövekedett légiforgalom fokozott együttműködést kíván a repülés katonai és polgári résztvevőitől, illetve a légiforgalom irányításáért felelős szervezetektől.

„A stratégiai szintű együttműködés mellett napi szinten meg kell osztanunk egymással azokat az információkat, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az ország védelme érdekében kijelölt feladatainkat biztonságosan és sikeresen végre tudjuk hajtani. Ez a kétnapos tanácskozás pedig azért fontos, hogy a felmerülő problémákra közösen találjuk meg a legjobb megoldást” – fogalmazott a tábornok.

Hangyál Gyula, a HungaroControl Zrt. légiforgalmi igazgatója előadásában kitért többek között arra, hogy a világ a levegőben is változik, és ezeket a változásokat ismerve kell napi szinten optimális döntéseket hozni. Hallhattuk, hogy a katonai és a polgári fél a napi szintű együttműködés mellett különféle technikai projektekben is együtt dolgozik – így például a különféle radarrendszerekről származó adatok mindkét oldal számára rendelkezésre állnak.

A kétnapos szakmai tanácskozáson a folyamatban lévő közös feladatok és fejlesztések bemutatása és áttekintése mellett a résztvevők megvitatták a polgári-katonai légiforgalom-szervezést érintő legfontosabb kérdéseket.

Mint ismert, a Honvédelmi Minisztérium és a HungaroControl Zrt. közötti együttműködés a 2016-ban kötött együttműködési megállapodás óta stratégiai szinten valósul meg.

A polgári-katonai légiforgalom-szervező szakmai napon készült csoportkép